Bij ons in de familie

‘Bij ons in de familie
zijn we allemaal
van de jongste tot de oudste
heel erg muzikaal.’

9789047706670-2

De hoofdpersoon, een meisje dat mooi kan zingen, stelt haar familie voor. Ze spelen allemaal een muziekinstrument; oma bijvoorbeeld de trom, tante de trompet en oom de doedelzak. Moeder is een bekende harpiste.

Een leuk boek met mooie tekeningen, waarin vrouwen, mannen, meisjes en jongens muziek maken. En waar ook oudere mensen wat kunnen.

Interessant is wel om te kijken naar de keuze van de muziekinstrumenten. Uit het overzichtsonderzoek van John Eros blijkt dat, in Amerika, genderstereotypen over muziekinstrumenten invloed hebben op de keuze van meisjes en jongens voor een instrument. Dat begint een rol te spelen op de middelbare school. Sommige instrumenten worden sterk met meisjes geassocieerd, zoals de hobo, de fluit en de viool, terwijl instrumenten als de tuba, trombone, gitaar en percussie met jongens in verband worden gebracht. Meisjes kunnen over het algemeen gemakkelijker voor een niet-genderstereotype instrument kiezen dan jongens. Eros beschrijft een paar fluit spelende jongens die regelmatig om hun muziekinstrument worden uitgelachen en uitgescholden en soms ook fysiek worden bedreigd.

De mannen en jongens in het boek van Meinderts en Fienieg spelen orgel, accordeon, rammelaar, doedelzak en zaag.

De vrouwen en meisjes zingen, spelen de trom, harp, jazztrompet en dwarsfluit.

Het lijkt erop dat de vrouwen en meisjes in dit boek, net als uit de onderzoeken blijkt, een grote keuze in muziekinstrumenten hebben: ‘traditioneel vrouwelijk’ zoals de dwarsfluit en ‘traditioneel mannelijk’ zoals de trom. De mannen lijken wat meer ‘genderstereotype’ instrumenten te bespelen.

Misschien nog een puntje voor een volgende druk: een dwarsluit en zaag omwisselen.

Koos Meinderts (tekst) en Annette Fienieg (illustratie). Lemniscaat, 2014, isbn 9789047706670

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s