Nim’s eiland

1599056

‘In een palmboom, op een eiland in het midden van de blauwe oceaan, zat Nim’.

Nim woont met Jack, haar vader, op een eiland. Jack gaat een paar dagen op onderzoek uit, terwijl Nim alleen op het eiland achterblijft. Maar Jack komt in de problemen op zee, en keert niet terug na drie dagen, zoals ze afgesproken hadden. Nim moet zich alleen zien te redden.


Via de email leert Nim Alex kennen, een kinderboekenschrijfster. Alex schrijft avonturenboeken over de Held en ‘zijn Heldin’. Alex en Nim schrijven elkaar steeds vaker; Nim denkt dat Alex zelf een (mannelijke) held is en vraagt om hulp. Alex, die een vrouw blijkt te zijn, vertelt dat ze helemaal geen held is maar er alleen in haar boeken over fnim4antaseert. Als Alex er achterkomt dat Nim alleen op het eiland is, besluit ze om Nim op te zoeken. Ondanks haar angst lukt het haar om dichtbij Nim te komen, maar vlak voor ze bij het eiland is, komt ze in moeilijkheden. Nim gaat samen met haar dierenvriendinnen en -vrienden op pad om haar te redden.

Personages
De hoofdpersoon is Nim, een ondernemend, actief en dapper meisje. Andere personages zijn Jack (vader van Nim en wetenschapper), Alex (kinderboekenschrijfster), Selkie de zeeleeuw, Chica de schildpad, Fred de leguaan en Galileo de fregatvogel.

nim5

 

Rolpatronen
Nim is geen ‘standaard meisje’. Ze is niet bezig met klnim2eren en uiterlijk, en vermaakt zich prima terwijl ze speelt met dieren en wat ze in haar omgeving vindt. Ze is zelfstandig, onafhankelijk, creatief en initiatiefrijk. Ze houdt van werken met gereedschap, zoals hamers, spijker en machetes, en ze weet veel van de natuur. Ze redt, samen met haar dierenvriendinnen en vrienden, Alex. Ze huilt en klaagt niet, ook niet als ze een ontstoken wond heeft. Opvallend is wel dat ze geen poging onderneemt om Jack te redden, ook al maakt ze zich een beetje zorgen om hem. Jack laat via de fregatvogel weten dat hij het wel redt, en Nim neemt dat aan. Uiteindelijk redt Jack zichzelf.

nim1

Alex schrijft boeken over de Held en ‘zijn mooie Heldin’. Deze boeken lijken wel enigszins rolbevestigend te zijn. De Held verzeilt in allerlei situaties waarin hij inventief en dapper moet zijn, en hij redt de Heldin. De Heldin redt zichzelf een keer, door zichzelf lelijk te maken.

Alex noemt zichzelf een antiheld, maar wordt gedurende het verhaal, ook uit noodzaak, steeds dapperder. Als ze in een storm verzeilt, doet ze ‘wat een held zou doen’.

Als Alex en Nim elkaar ontmoeten, praten en giechelen ze. Alex huilt een paar keer. Er wordt ook iets over Alex uiterlijk gezegd. ‘Alex zag er zo mooi uit terwijl ze de klitten uit haar lange goudkleurige haren kamde.’ Over Jacks uiterlijk wordt niet gesproken.

In het verhaal komen zowel vrouwelijke als mannelijke dieren voor. Dat is bijzonder: vaak zijn dieren in kinderboeken mannelijk. De dieren gedragen zich wel op een enigszins rolbevestigende manier; Selkie de zeeleeuw ‘moedert’ over Nim, en trekt zich terug vanaf het moment dat Alex (de nieuwe moeder?) is gearriveerd. Maar alle dieren zijn betrokken bij de reddingsoperatie. En ze houden allemaal van spelen.

Algemeen
Een leuk en soms spannend boek, waarin duidelijk andere rolpatronen voorkomen dan gebruikelijk. Dit kan overigens ook samenhangen met het ontbreken van een moeder. Sarah Boxer schrijft dat moeders in kinderfilms opvallend vaak overleden of verdwenen zijn, ‘zodat vaders kunnen laten zien hoe geweldig ze zijn.’ Bij Nim’s eiland is dat laatste niet aan de orde: Jack is in een groot deel van het boek niet aanwezig, en komt niet naar voren als een geweldige vader. Wat wel mogelijk is, is dat het ontbreken van een moeder Nim (of het verhaal) meer vrijheid geeft. Als Nim met haar moeder op het eiland had gezeten in plaats van met haar vader, zou er waarschijnlijk geen vergelijkbaar verhaal verteld zijn. Een moeder die een paar dagen vertrekt, zoals Jack, terwijl ze haar dochter achterlaat: zou het werken? Zou het geloofwaardig gevonden worden? Of zou er, met een moeder op het eiland in plaats van een vader, niet zo’n avontuurlijk verhaal verteld kunnen worden?

Schrijfstijl
De taal lijkt af en toe niet helemaal geschikt voor kinderen. ‘[…] lieten het water over hun verhitte lijven druppelen’. ‘Het leek op een woeste storm waarbij wind en regen het eiland teisterden […].’ Verder gaat een deel van de spanning verloren doordat er dingen van tevoren ‘weg worden gegeven’, zoals het feit dat Jack intussen weer is bijgekomen, of dat Nim en Alex denken elkaar via de mail goed te begrijpen terwijl dat eigenlijk niet het geval is.

Reactie David (9 jaar):

david

 

‘Soms een beetje saai, bijvoorbeeld als ze bananen gaat plukken. Maar ook spannend, als ze iemand redt.’

 

 

Nim’s eiland, Wendy Orr. Lemniscaat, Rotterdam, 2008. Vertaald uit het Engels (eerste druk Australië). Isbn 978 90 477 0072 2.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s