Over

vera4
Dit blog wordt geschreven door Vera Haket.

Ik promoveerde in 2007 op het proefschrift Veranderende verhalen in het strafrecht, over de behandeling van verkrachtingszaken in de strafrechtsketen. Sinds 2008 houd ik me als zelfstandig onderzoekster en schrijfster bezig met verschillende onderwerpen, waaronder gender en beeldvorming.

Bij het voorlezen van boeken aan mijn kinderen viel me vaak op hoe rolbevestigend die vaak zijn. Ik vroeg me af of dit in moderne boeken hetzelfde was als in de oudere boeken.

Tijd voor een onderzoek. Ik besloot me te richten op kinderboeken die in 2012 en 2013 veel gelezen werden (meest verkocht en geleend) of prijzen wonnen (griffels, kinderjury).

De resultaten daarvan of de samenvatting kan je lezen op dit blog. Mijn conclusie is dat er in de rollen van meisjes en jongens al aardig wat is veranderd, maar dat moeders en vaders, en andere volwassenen, voornamelijk op een stereotype manier in beeld gebracht worden.

Intussen ben ik verder blijven zoeken naar kinderboeken waarin de rolpatronen anders zijn. En langzamerhand vind ik er, mede door tips van anderen, steeds meer. Misschien is er toch iets aan het veranderen!